apachen

reptil arter

Kategori: Barns dialog

tack vare ett tips från en kvinna som inte har åldrats de sista 25 åren har jag och kottarna varit och tittat på ormar :)
efter att jag förklarat att ormarna ligger på stenar i stenrösen och solar så begav vi oss av på ormjakt.
likt en flock gnuer i vild panikflykt rusade kottarna mot första bästa stenröse och med iver började rota bland stenarna.
ljudnivån och vibrationerna i marken hade fått vilken om som helst att dra upp kjolen och bokstavligt talat springa därifrån.
 
jag förklarade att de måste vara försiktiga och "smyga" sig på ormarna så man inte skrämmer dom.
kottarna anammade mina instruktioner och smög så tyst de kunde, de tassade på tå och viskade till varandra . vilket jag och övriga besökare tyckte var perfekt.
smygandes så hittade de två myrstackar som efter en optisk analys konstaterades vara utdöda, som knoll vacker poängterade.
smygandet fortsatte exemplariskt......tills de fick se nästa stenröse., genast så kom gnuflocken fram igen och i vilt sken rusade de mot stenröset.
innan jag hade fått stopp på dem hade de nästan bokstavligt talat vänt på varenda sten och surt konstaterat " det finns fan inga ormar här" som knoll vacker formulerade sig.igen
 
jag förklarade att man inte får springa till stenröset och att man INTE får gå upp och titta under stenarna . är det mot förmodan en orm kvar i röset så trampar ni ihjäl den förklarade jag .
dör dom så lätt ??? undrade tott
ja, man kan trampa ihjäl en orm sa jag,
dessutom kan den bita er om ni är för nära .
tott tittade på mig några sekunder som om jag försökte dribbla med honom , sen frågar han.
hur kan han göra dä när han ä dö ? ......kan ormar bitas fast han ä dö ?
nej , men den kanske biter er före den dör , så låt bli att springa upp i röset ,svarade jag.
 
stealth mod på , smyg smyg viska viska. vid tredje röset gick det till på rätt sätt. resultat : 4 huggormar och en snok fick vi se.
kottarna var helt förstummade och gjorde ingen som helst ansatts av att röra ormarna utan höll sig på behörigt avstånd ....typ ca 50 cm :)
efter ca 15 min gick vi på mer ormjakt.
helt plötsligt så "såg" de ormar överallt , dock inte något som man kan kategorisera in i reptil arten. de flesta var torra pinnar , vilket jag försökte påtala vid ett tillfälle, men fick till svar att det var en orm som bara spelade död för att jag inte skulle se den.
 
efter en tid så blev det dags för matsäck, medan vi satt där så sprang kottarna iväg då och då och tittade efter ormar .
tott såg en och annan varan i träden , och då och då tio ormar i ett träd , detta fortsatte ca 20 minuter .
rätt som det var skriker tott så mycket han orkar
PAPPA PAPPA , JAG SER EN DUBBELMAGE.
knoll springer fram och tittar och ropar även han
DÄ Ä SANT PAPPA , DÄ Ä EN STOR DUBBELMAGE.
då jag hade hört deras fantasi skena de sista 50 minuterna svarade jag bara ,
va bra , då har vi sett en sån med.
 
övriga besökare hade inte hört kottarnas fantasi utan trodde förstås att kottarna hade fått syn på något ovanligt . sakta men säkert började de samlas runt mina kottar för att få en glimt av det mina kottar såg.
 
vi var vid en stor brant , så brant så man nästan kan kalla det fritt fall.
mina kottar hängde på staketet till branten och glodde in i snoret och refererade vad dubbelmagen gjorde med höga röster.
NU KRYPER DEN IN UNDER ROTEN , NU SYNS DEN INTE , DEN ÄR BAKOM STENEN , NÄ , NU KOM DEN FRAM osv osv
folk samlades runt dem för att få se den nämnda dubbelmagen.
efter ett tag så var inte dubbelmagen intressant längre så kottarna fortsatte med matsäcken. efter någon minuts ätande frågade tott mig
.....hur ser en dubbelmage ut ?
jag vet inte , det var ju du som såg en sa jag.
matsäck slut och hemfärd.
 
hur länge och hur långt ryktet om den berömda dubbelmagen kommer spridas bland besökarna vet jag inte , men det skulle vara skoj om folk åkte från norrland för att få en glimt av den/det :)